maandag 5 september 2016

Welkom in de Nacht

Mijn komende boek zal draaien om de nacht. Het is een thema waar ik al jaren dankbaar gebruik van maak. Kijk maar eens naar deze eerdere illustratiewerken bij 'lees meer', het zijn er inmiddels behoorlijk wat.

De nacht: Kinderen (en menig volwassene) zijn bang voor de nacht. Het is donker, 's nachts kan je niets zien. In dit boek wil ik je meenemen, de nacht in. Ik wil je laten zien hoe mooi de nacht kan zijn.

Voor mij is de nacht al jaren een stille inspiratiebron. Op drukke dagen met veel stress kan ik rust vinden in de uren na zonsondergang. Fietsen in de omgeving van de stad is zo veel overzichtelijker: Slechts af en toe verlichting, verder veel donker. Of wandelen door geelverlichte straten waar soms nog een lamp brand: Mensen kijken televisie of lezen een boek. De wereld rust uit van alle hectiek van de dag. Toch is het er nooit écht stil. Er wordt gewerkt, gespeeld, geleefd.

Ergens in de stad raast een taxi met hoge snelheid door de straten. Hoewel er geen ander verkeer op de weg is, wil de chauffeur zo snel mogelijk bij zijn bestemming komen. Hij krijgt immers betaald per kilometer, niet per uur.

De buurtkat maakt haar nachtelijke rondje om te kijken of alles nog is zoals het hoort te zijn. Hé! Wie loopt daar in de verte? Nieuwsgierig als ze is besluit ze een kijkje te gaan nemen, haar staart in de lucht.

Aan een lopende band in een groot magazijn staan twee bedienden. Het is de taak van #1 om op de knop links te drukken, hierdoor gaat de lamp bovenop de machine aan. Vervolgens is het de taak van #2 om de knop rechts in te drukken, hierdoor gaat de lamp bovenop de machine uit.
 
In een vergeten uithoek van de stad maakt een graffiti-kunstenaar een groot werk met letters en felle kleuren. Morgen, als de zon weer schijnt, zal de stad haar artiestennaam zien. Heeft ze de juiste kleuren gebruikt? Lastig in te schatten, met dat oranje industriële licht.

Thuis kijkt het monster voor hij gaat slapen nog even boven zijn bed. Hij is bang voor kinderen die er verstopt kunnen zitten. Gelukkig maar, het is er echt leeg en nu kan hij rustig gaan slapen.

In het park wandelt een jonge vrouw tussen de bomen. Even helemaal alleen met haar eigen gedachten. Ze heeft zo veel plannen! Ze wil de wereld een klein beetje mooier maken. Maar niet nu. Morgen. Nu is er rust.

In de kroeg om de hoek zet iemand met een knal zijn glas op tafel. “Dan zal ik het bewijzen ook! De zeemeermin bestaat!” en slingerend stommelt hij richting deur. Met veel gejoel en gelach roept een vrouw hem na: “Pas maar op! Je weet toch dat de zeemeermin alle boten laat zinken?”

In een knusse woonkamer pakt een oude meneer een stoffig fotoboek uit de kast. Hij gaat bij zijn vrouw op de bank zitten. “Weet je nog? Onze allereerste vakantie samen?” Ze kruipen onder een deken en kijken herinneringen terug van lang geleden.

Bovenop de heuvel, bij de grote oude boom, is er feest. Er hangen slingers en lampjes in duizend kleuren. Er speelt een band, mensen dansen en genieten van de sfeer. Het is de laatste zomernacht, wat fijn om die met zijn allen te mogen delen.

Welkom in de Nacht.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten